Kategorier
ekonomi miljö politik samhälle

Divestment

Divestment Wave Around the Nation by Light Brigading, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License   by  Light Brigading 

 

Jag läser att det rödgröna styret i Oslo vill förbjuda biltrafik i centrum. Målet är att minska fossilutsläpp med 95% till 2030 och bli Europas miljöhuvudstad. Vilka som är emot detta är förstås självklart och onödigt att nämna här. Ganska häftigt av en oljeproducerande stat! tycker jag. I Sverige finns nog knappast vare sig intresse eller mod att ha liknande målsättning. Dessvärre.

En del intressanta åtgärder föreslås:

  • avbryta planerad utbyggnad av E18 för att i stället (stor-) satsa på
  • utbybggd kollektivtrafik
  • cykelbanor
  • inrätta en elcykelfond
  • ”avyttra” investeringar i fossilberoende verksamheter

 

Avyttra låter kanske lite konstigt i våra öron då det har en klang av försäljning. Men det kan också innebära att man gör sig av med något som inte är önskvärt, i det här fallet fossilberoendet. Det är förstås viktigt då att man inte som Vattenfall försöker sälja kolkraften till någon annan intressent som driver den miljöstörande verksamheten vidare (http://www.synonymer.se/?query=avyttra)

Jag har tidigare inte träffat på uttrycket ”divest” men med nätets hjälp läser jag att det liksom är motsatsen till ”invest”, investera. Oslo ansluter sig därmed till divest-rörelsen tillsammans med 45 andra städer i världen som ska ”avyttra” fossila bränslen (http://gofossilfree.org/europe/oslo-the-time-for-climate-action-is-now-thats-why-we-divest/)

Undrar om någon svensk stad knackar på dörren och vill vara med?

(Fritt fabulerat av mig efter en artikel i FT 23 okt 2015)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *