Mina e-böcker

3025887941_d4724c160c_mFotolänk:
e-books” (CC BY-NC 2.0) by  chrishoward.author 

 

Efter köpet av en läsplatta har jag blivit lite ”frälst” på e-böcker och flera av mina blogginlägg handlar om just e-böcker. Efter att ha läst en avsevärd mängd texter i formatet .epub som jag har förstått vara det mest generella av e-boksformaten, blev jag mycket intresserad av att försöka mig på att göra e-böcker själv.

På nätet finns ett antal gratisverktyg som man kan hämta hem om man vill pröva på att göra om sina texter till .epubformatet. Några av mina favoritprogram är Sigil och Calibre. Här finns antagligen mer att hämta men eftersom jag arbetar i Linux och ibland Windows har jag ingen kännedom om möjligheterna i andra operativsystem.

Med Sigil kan man skapa e-böcker antingen från texter man redan har skrivit eller utifrån texter som man skriver i programmet. Det finns dock vissa begränsningar vad gäller vilka texter man kan hämta in i Sigil då epub-formatet i grunden är ett html-format. Även i Calibre kan man hämta in texter och konvertera antingen automatiskt eller mera handgripligt. Calibre är också det program med vilket jag överför böcker till min läsplatta i de flesta fall.

Mina e-böcker (hittills):

 • Expansioner 2013 som handlar om min egen utvecklingsbana såväl privat som yrkesmässigt med avseende på informationsteknologin
 • Learning Theories 2013 som är den skriftliga varianten av hur jag presenterat teorier om lärande och undervisning i ett antal högskolepedagogiska kurser
 • PDGV13 2013 som är en kursbeskrivning av en nätkurs i högre utbildning
 • Året vid sjön 2013 som är en experimentbok tillverkad med en enkel Androidapp (Creative Book Builder, CBB)
 • Vid sjön 2013 har samma bildmaterial som boken ovan men jag har lagt till en titel på framsidan samt några inledande texter
 • Fuskboken 2013 som är en sammanställning av ett antal blogginlägg på temat fusk och plagiering
 • Pedagogik i tiden? 2013 som är en e-bokversion av en rapport om tekniskt presenterad – medierad – undervisning
 • How to present 2013 som är några enkla funderingar om presentationer
 • Nätverksam 2013 som är en uppdaterad version PDG ovan
 • Twitter och blogg i undervisning 2013 som är en e-bok byggd på en konferenspreseentation
 • Politik 2013 som är en sammanställning av blogginlägg inriktade på svensk politik
 • Skolboken 2013 som är en kritisk framställning om marknadsstyrning av skolan och dess lärare
 • Learning – theoretical and practical considerations 2014 som är en ebok om lärandeteori och undervisning (reviderad version av Learning Theories).
 • Cykelnörden 2014 – en bok om en konvertering av en racercykel.
 • Skolvägen 2015 – en bok om min väg till och från skolan på 50-talet.
 • Tala i text 2015 – som är en bok om kommunikationen i en nätkurs
 • Harmonisk interaktion online 2016 – som är en bok byggd på utvärderingar med rekommendationer för nätkurser
 • Nätbaserat lärande 2016 –  som består av 226 inlägg om att använda nätet i högre utbildning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *