Kategorier
fritid hem informationsteknologi

Se din hårddisk

Ibland tycker man att man är riktigt duktig och om en stund ska jag förklara detta.

Death of a Hard Drive by Chris Bannister, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  Chris Bannister 

 

 

Jag är sedan många år tillbaka en övertygad Linuxanvändare på min dator av en rad olika skäl: det är gratis, det är snabbt, det är liten risk för virus och det finns hur många program som helst att hämta hem från säkra platser s.k. repositories.

Nu är det emellertid så att det kan vara praktiskt att även ha en Windowsinstallation på sin dator eftersom Windows trots allt bök är det mest använda operativsystemet och att tillverkare av mjukvara och kringutrustning dessvärre anpassar sina grejer till Windows. Sammanfattningsvis är det alltså ibland bekvämt att ha Windows att tillgå; det är alltså inte så att det är bättre på något vis.

Windows har ganska nyligen lanserat version 10 av sitt operativsystem. Det kom ganska snabbt efter version 8 som jag inte tror att någon var särskilt förtjust i. På min stationära dator som jag köpte för några år sedan hade jag tillsammans med min Linuxinstallation en Windows 7-version. Förutom att Windows alltid hållit på med eviga uppdateringar vid olämpliga tillfällen, eftersom det startas högst någon gång per vecka, har det fungerat för det jag velat göra; det har främst varit en tjurig skanner från Epson som vägrat fungera i Linux som krävt windowsstart.

För ett litet tag sedan började det dyka upp lite ”fönsterrutor” nere till höger på skärmen och det visade sig att jag skulle få uppdatera min Windows 7-version till version 10 utan kostnad. Jag väntade länge med detta då jag vet att det alltid händer saker när man uppdaterar eller uppgraderar.

I alla fall klickade jag på uppdateringen häromdagen och så satte det igång. Efter många timmar var det så klart och även om det mesta så likadant ut som tidigare uppstod genast problem. Den tjuriga skannern fungerade nu inte heller i Windows och plötsligt var mitt virusprogram från Norton borta; min ”testversion” hade upphört informerades jag om trots att jag har flera månader kvar på min prenumeration. Nåja detta löste sig efter timmar av pysslande och hämtande av nya drivrutiner, men det var egentligen inte detta jag skulle berätta om.

Jag kör alltså en s.k. ”dual-boot” på min dator, vilket innebär att jag kan starta min Linux Mintinstallation eller, om jag så vill, min Windowsinstallation. Linux är mera generöst och det mesta (utom skannern då) brukar fungera bara man sätter i usb-sladden. Dessutom kan jag se min Windowspartition och alla filer där från Linux. Däremot kan inte Windows se mina filer i Linux (bra tycker jag!).

Nu var det emellertid så att efter uppgraderingen till Windows 10 hade det här lömska operativsystemet varit inne och rört även i min Linuxpartition. Ingen av hårddiskarna gick att montera. Visserligen fungerade allt var för sig men jag kunde inte ”kika in” i Windows när jag körde Linux och så vill jag inte ha det. När jag klickade på hårddisksymbolerna – som var fullt synliga – men inte läsbara, kom det kryptiska (inte så märkvärdiga för den som kan) meddelanden om att disken var ”unsafe” eller att det var ”unclean files” och att båda diskarna var i hibernerat läge d.v.s de ”låtsas” sova men ligger liksom på lur med alla information i behåll så att de kan starta snabbt.

För att nu komma till saken lyckades jag leta upp att när man stänger av det nyare Windows 10 så stänger man egentligen inte av på riktigt utan man sparar massa information så att systemet ska starta snabbt igen. Jag kopierade en del av meddelandet som talade om problemet och sökte på nätet. Slutligen hittde jag ett forum där jag fick reda på detta om hiberneringen och snabbstarten. Så här stod det:

For windows 10, I figured out how to turn off the fast startup. Did one screencast to solve that. Go to Control Panel > Hardware and Sound > Power Options > System Settings Then click on ’Change Settings that are currently unavailable’ and remove tick from ’Turn on fast startup’. Source : blog.shahariaazam.com/fast-startup-turn-on-or-off-in-windows-10

För säkerhets skull gjorde jag även följande:

If you still aren’t able to mount without getting errors, you may need to turn off hibernation completely. Open an elevated Command Prompt (right click on the shortcut, click on “Run as Administrator”), and input:
powercfg /h off

Efter detta fungerade hårddiskarna som vanligt igen! Lite dumt förstås att jag gjorde två åtgärder eftersom jag inte vet om de fungerade var för sig eller om det var kombinationen.

Jag kan inte så mycket om sånt här, men om man har lite tid brukar man kunna reda ut både det ena och det andra. Kanske inget som har livsavgörande betydelse men man känner sig lite bättre efteråt, onekligen. Datorproblem gnager på något sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *