Kategorier
fritid samhälle

Socialt selektiv

Igår gjorde jag ett kortare gästspel på det jobb som jag pensionerade mig ifrån i våras. Härligt att åter få orera inför en lyssnande skara! Men också fantastiskt roligt att få träffa några av de tidigare arbetskamraterna, de som alltjämt gör samhällsnytta.

Finished by Lejon2008, on Flickr

Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License
  by  Lejon2008 

En av de tidigare kollegerna nämnde att ”du är ju aktiv på FB numera”. Ja, detta stämmer faktiskt (men kanske inte så väldigt aktiv). Tidigare har jag ofta rynkat lite på näsan åt FB och tyckt att där skrivs en massa saker som egentligen lika gärna kunde fått förbli oskrivna.

Emellertid har jag gradvis börjat inse att det där till synes triviala skrivandet nog har en viss social funktion och kanske är det trots allt viktigare ATT det pågår en viss social kommunikation än VAD som faktiskt avhandlas.

Jag skall villigt erkänna att jag har haft ett visst motstånd mot att informera om att ”idag har jag [gjort det ena eller andra]” då jag inte tror att detta kan intressera de som står på den s.k. vännerlistan.

Detta till trots har jag börjat sprida lite – möjligen bisarr – information om en del av det jag gärna sysselsätter mig med. ”En del” är förstås viktigt att betona och detta gäller nog för de flesta d.v.s. man håller nog huvuddelen av sin vardag utanför FB och meddelar sånt man tycker passar in av skäl som säkert varierar från person till person.

Om så är fallet, kan det ju vara väldigt intressant att fundera över vad det är man väljer att offentliggöra. När det gäller vad jag själv publicerat på FB, tror jag nog att det kan verka lite udda, men det kan ju bero på att man INBILLAR sig att man är så speciell.

Jag tänkte lite på mina inlägg när jag träffade de seriöst arbetande gamla (d.v.s. tidigare) kollegorna under gårdagen. Medan de strävar på med utbildning, forskning och den egna karriären, håller jag själv på med paddling, potatis och pedaler (det sista var väl lite långsökt men jag kunde inte motstå alitterationen och tretalet och cykeln som dragare har ju faktiskt varit med i några inlägg).

Men för att återvända till själva urvalet av information, så är ju de här aktiviteterna vad jag väljer att berätta om; de är med största sannolikhet inte alls det viktigaste som händer i mitt liv just nu. Istället är de exempel på hur jag vill framstå för de som läser mina inlägg, en friluftsnörd på landet som paddlar och påtar (i jorden). Och så är det kanske för alla.

Den som har läst några av inläggen på den här bloggen vet ju att jag inte ständigt paddlar och käkar potatis utan att jag också har en del s.k. intellektuella intressen och att jag kan ha ganska bestämda synpunkter på sättet att styra vårt samhälle och på de som f.n. gör detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *